Om Grundtvig og Kold

Holstebro Friskole bygger på N.F.S. Grundtvigs tanker om livsoplysning og Kresten Kolds idéer om børneskolen.

Nikolai Frederik Severin Grundtvig (8. september 1783 - 2. september 1872) er en institution i dansk ånds- og samfundsliv. Han var blandt andet forfatter, teolog, salmedigter, filosof, historiker, præst, skolemand og politiker. Han lægger navn til Grundtvigianismen og var initiativtager til folkehøjskolen.

Grundtvigs arbejde for folkeoplysningen blev indledt i 1816 med udgivelsen af tidsskriftet Danne-Virke, og hans senere indsats inspirerede til oprettelsen af folkehøjskoler, hvoraf den første blev grundlagt i Rødding i 1844.

Kresten Kold (29. marts 1816 - 6. april 1870) var en dansk lærer, der var en pioner inden for højskole- og friskolebevægelsen. For Kold gjaldt det, at der skulle være frihed i skole- og trosspørgsmål. Det bragte ham i modsætningsforhold til den offentlige skole og forhindrede ham i en årrække i at få ansættelse som lærer. Han nægtede at lære eleverne Balles Lærebog udenad. I stedet gjorde han den mundtlige fortælling til den vigtigste metode i undervisningen.

Han åbnede i 1851 Danmarks første højskole i Ryslinge på Fyn og i 1852 Danmarks første friskole. Han var påvirket af Grundtvig og førte i praksis Grundtvigs skoletanker ud i livet. I 1850 beskrev Kold sine skoletanker i Bogen om Børneskolen. Kold var i sin levetid direkte involveret i oprettelse af omkring 100 friskoler på Fyn og Sjælland.


Vidste du, at ...

Friskolens forældregruppe spænder meget vidt. Heldigvis. Vores forældre er mekanikere, akademikere, tømrere, selvstændige, ufaglærte, direktører, pædagoger og alt muligt andet.

Besøg os

Se hvordan du kan finde ud af mere, få en rundvisning på skolen og melde dit barn til Holstebro Friskole.

Vi glæder os til dit besøg.

Tilmeld dig her

Vil du vide mere?

Download vores brochure, hvor du kan læse de vigtigste overskrifter om Holstebro Friskole.

Ring til os på telefon 97 40 42 11 eller send en e-mail på info@hfri.dk.