Om Grundtvig og Kold

Holstebro Friskole bygger på N.F.S. Grundtvigs tanker om livsoplysning og Kresten Kolds idéer om børneskolen.

Nikolai Frederik Severin Grundtvig (8. september 1783 - 2. september 1872) er en institution i dansk ånds- og samfundsliv. Han var blandt andet forfatter, teolog, salmedigter, filosof, historiker, præst, skolemand og politiker. Han lægger navn til Grundtvigianismen og var initiativtager til folkehøjskolen.

Grundtvigs arbejde for folkeoplysningen blev indledt i 1816 med udgivelsen af tidsskriftet Danne-Virke, og hans senere indsats inspirerede til oprettelsen af folkehøjskoler, hvoraf den første blev grundlagt i Rødding i 1844.

Kresten Kold (29. marts 1816 - 6. april 1870) var en dansk lærer, der var en pioner inden for højskole- og friskolebevægelsen. For Kold gjaldt det, at der skulle være frihed i skole- og trosspørgsmål. Det bragte ham i modsætningsforhold til den offentlige skole og forhindrede ham i en årrække i at få ansættelse som lærer. Han nægtede at lære eleverne Balles Lærebog udenad. I stedet gjorde han den mundtlige fortælling til den vigtigste metode i undervisningen.

Han åbnede i 1851 Danmarks første højskole i Ryslinge på Fyn og i 1852 Danmarks første friskole. Han var påvirket af Grundtvig og førte i praksis Grundtvigs skoletanker ud i livet. I 1850 beskrev Kold sine skoletanker i Bogen om Børneskolen. Kold var i sin levetid direkte involveret i oprettelse af omkring 100 friskoler på Fyn og Sjælland.

Friskolens forældregruppe spænder meget vidt. Heldigvis. Vores forældre er mekanikere, akademikere, tømrere, selvstændige, ufaglærte, direktører, pædagoger og alt muligt andet.